Hoogleraar ontdekt stofje dat artrose verergert.

Professor Peter van der Kroon, hoogleraar experimentele reumatologie, krijgt een prijs voor het ontdekken van de positieve maar ook negatieve effecten van het stofje TGF-bèta op kraakbeen. Dit stofje blijkt artrose te verergeren.

De signalen van TGF-bèta zijn belangrijk voor gezond kraakbeen omdat het ervoor zorgt dat de kraakbeencellen goed blijven werken. Mensen hebben hier zelf invloed op, aangezien het “goede”  signaal van TGF- bèta ontslaat door te bewegen, zo heeft de hoogleraar ontdekt. ”Bij beweging komt er wat druk op het kraakbeen in onze gewrichten”, vertelt hij.

”TGF-bèta komt dan vrij en geeft dat goede signaaltje af. Zo werkt TGF- bèta beschermend”.

 

Maar TGF-bèta heeft ook een andere kant. “Als kraakbeen steeds een beetje achteruitgaat, komt er meer TGF-bèta in het gewricht terecht en het gaat andere signaaltjes geven. Slechte signaaltjes waardoor kraakbeencellen minder goed gaan werken. TGF-bèta kan er ook voor zorgen dat de botten in je gewricht veranderen. Er kunnen botuitsteeksels gaan groeien, waardoor je meer pijn krijgt en steeds minder goed beweegt. TGF-bèta is dan een echte oorzaak van artrose”.

Met zijn onderzoek wil prof. Van der Kroon een behandeling voor artrose vinden om de “slechte” signaaltjes van TGF-bèta te stoppen.

 

Bron: ReumaNederlond