Botte(n)waarheid:

kinderen en jongvolwassenen bereiken zelden de piek

De botten van kinderen en volwassenen worden steeds minder sterk. Sterke botten bouw je vooral in de eerste 20 tot 30 jaar van je leven op. Voldoende beweging en een gezonde portie essentiële voedingsstoffen leiden tot de hoge ’piek-botmassa’ die het beste uitgangspunt geeft voor de rest van je leven.

Angelique van Dam, woordvoerder Platform Sterke Botten: ”We zien de laatste tijd een onrustbarende trend van steeds jongere mensen die ons bellen met klachten, bijvoorbeeld moeders na een zwangerschap of jonge mensen met een wervelbreuk.” Stevig bewegen en goede voeding zijn heel belangrijk om osteoporose te voorkomen.

Op dit moment heeft 1 miljoen Nederlanders osteoporose (broze botten). Het RIVM voorspelt dat dit aantal in 5 jaar zal stijgen tot 1,2 miljoen, vooral door de vergrijzing van onze samenleving en een weinig actieve levensstijl in de eerste 20 jaar van het leven. Door osteoporose neemt de kans op bolbreuken aanzienlijk toe, net als het risico op inzakkende wervels (ook een breuk). Hierdoor krijg je pijn in je rug, een kromme rug en vaak ook een gebogen houding. Dit heeft meestal ingrijpende gevolgen voor de kwaliteit van leven. Per jaar zijn 125.000 fracturen te wijten aan osteoporose.

Van de vrouwen heeft I op de 3 osteoporose, van de mannen 1 op de 5. 

 

Bron: sterkebotten.nu