Voetspieren versterken bij ouderen vermindert valincidenten

Voetspieren versterken bij ouderen vermindert valincidenten. Aan de Victoria Universiteit in Australië is een uniek trainingsprogramma ontwikkeld om valincidenten bij ouderen te verminderen. Hel programma versterkt niet alleen de voelen, maar verbetert ook de balans bij ouderen.

Het programma is ontwikkeld door dr. Koren Mickle: ”De krocht in de tenen heeft een grote voorspellende waarde voor toekomstige valpartijen. Mensen met zwakke tenen en teenmisvormingen hebben twee keer zo veel kans op vallen als mensen die dat niet hebben.”

Uit onderzoek van Mickle blijkt dat de kracht in de tenen bij volwassenen met ongeveer 20 tot 25 % vermindert in vergelijking met jongvolwassenen.

”Afgenomen kracht van de teenflexoren blijkt een van de sterkste, onafhankelijke oorzaken voor valincidenten bij ouderen. Desondanks is er nooit eerder onderzoek gedaan of een gericht oefenprogramma voor het versterken van de teenflexoren het aantal valincidenten onder ouderen kan verminderen.” Deelnemers aan het trainingsprogramma oefenden drie dagen per week gedurende twaalf weken met weerstandsbanden om de kracht in de voeten te herstellen. No afloop bleek de kracht gemiddeld met 36% te zijn toegenomen. Als de normale voetfunctie kan worden hersteld bij personen die lijden aan voetpathologieen, kunnen we het risico van vallen en voeten pijn verminderen en daardoor de onafhankelijkheid en de kwaliteit van leven te verbeteren”, aldus Mickle.

 

Bron: Victoria Universiteit

2017-01-21 Voetspieren versterken 2017-01-21 Voetspieren versterken