Rolstoel rijdt zelf naar huis

Rolstoelgebruikers hoeven over een aantal jaren niet meer onzeker te zijn over hun rijvaardigheid, waardoor ze ritjes mijden.

Rufus Fraanje, hoofddocent mechatronica van de Haagse Hogeschool, ontwikkelde samen met vijf studenten een prototype van een zelfrijdende rolstoel.

Na het intikken van de eindbestemming hoeft de gebruiker niets meer te doen en brengt de rolstoel de gebruiker met een druk op de knop van A naar B.

Rufus Fraanje heeft samen met zijn studenten dit prototype ontwikkelt. Sensoren in de stoel scannen de omgeving en brengen razendsnel stilstaande en bewegende objecten in kaart.

Maar de rolstoel is nog niet 100 procent veilig. Zo moeten onder meer de bewegende objecten nog nauwkeuriger in kaart gebracht worden om botsingen te voorkomen. Dat kan volgens de innovator niet met gps, wat wel in auto’s op de snelweg werkt, maar door de slechte ontvangst niet in gebouwen.

Ook kijkt de innovator of hij tegemoet kan komen aan wensen van patiënten van Sophia Revalidatie in Delft. De rolstoel wordt ontwikkeld

in samenspraak met deze patiënten. Die gaven aan dat de intelligente rolstoel niet harder moet gaan dan een begeleider meeloopt.

Bron: AD

2017-01-20 rolstoel rijdt automatisch 2017-01-20 rolstoel rijdt automatisch