P E R S B E R I C H T

Voetklachten belemmeren sporters

Diverse groepen sporters hebben te maken met voetklachten, variërend van traumanagels en schimmelnagels, tot eelt, blaren en likdoorns. Dat blijkt uit een enquête onder pedicures die sporters behandelen. Ongeacht het niveau waarop sporters actief zijn; voetklachten kunnen prestaties flink in de weg staan. Daarom starten wij van Formosus Pedicure Manicure (Marga Leber) 10 mei, tijdens de Week van de Pedicure, de landelijke campagne ‘Je voeten in vorm, jij in vorm’.

In de voetklachten-enquête is een onderverdeling gemaakt; er is ingezoomd op tien groepen sporters, zoals voetballers, hardlopers en tennissers. De enquête wijst uit dat meer dan de helft van de sporters kampt met één of meerdere voetklachten; bij sommige sporten loopt dit zelfs op tot 80 of 90 procent. Deze klachten kunnen hinderlijk zijn en prestaties in de weg staan. Vaak geldt dat voetklachten verergeren naarmate sporters er langer mee blijven doorlopen.

Klachten
Onder voetballers, hardlopers en (kick)boksers zijn traumanagels (beschadigde teennagels) de klacht die het meest wordt gesignaleerd. Bij tennissers, golfers en volleyballers staat eelt bovenaan de lijst. Wandelaars kampen het vaakst met blaren; een kwaal die ook bij hardlopers hoog scoort. Ruim driekwart van de pedicures ziet sportschoolbezoekers last hebben van schimmelnagels. Andere klachten die sporters ondervinden zijn onder meer likdoorns, kloven, kapotte huid en wratten.

Oorzaken
Gevaren van de sport zelf spelen, met uitzondering van (kick)boksen, een ondergeschikte rol wat betreft de herleidbare oorzaken die pedicures vaststellen bij sporters. Bij sommige sporten speelt slecht onderhoud van sportterreinen of -velden een rol, maar de meest frequente oorzaken van voetklachten zijn intensieve of langdurige belasting, verkeerd schoeisel en onvoldoende verzorging van voeten en teennagels. Juist op dat vlak ligt de meerwaarde van de pedicure.

Campagne
Wij van Formosus Pedicure Manicure (Marga Leber) kunnen een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van voeten en behandelen van klachten; ook preventief. Zo geven wij persoonlijk advies over de aanschaf van het juiste schoeisel en over voetverzorging. Niet alle sporters zijn even bekend met de voordelen van de pedicure. Daarom starten wij in samenwerking met ProVoet, de landelijke brancheorganisatie voor de pedicure, met de landelijke campagne
‘Je voeten in vorm, jij in vorm’.

Het startschot voor de campagne klinkt op 10 mei, tijdens de Week van de Pedicure. Sporters kunnen een gratis Voetencheck laten uitvoeren bij de praktijken van Formosus Pedicure Manicure (Marga Leber) te Schagen en Schagerbrug. Meer informatie over de campagne is te vinden op: www.jevoeteninvorm.nl

Formosus Pedicure Manicure (Marga Leber)