Belangrijk nieuws voor cliënten die vanuit de zorgverzekeraar vergoeding kregen voor de behandeling

ingevoerd op 1-1-2013

De zorgverzekeringen hebben vanaf 1 januari 2013 de vergoeding van de diabetische voetzorg behoorlijk gewijzigd.
Vergoedingen voor Simm’s Classificatie 1,2 en 3 in combinatie DM2 worden vergoed uit de basisverzekering, maar dan alleen de MEDISCH NOODZAKELIJKE voetzorg. Of u hieronder valt bepalen uw huisarts en de podotherapeut gezamenlijk.
Het is dus niet bij voorbaat zo dat uw pedicurebehandeling in 2013 vergoed wordt, zoals die in het verleden nog werd vergoed.
Elke diabetes patiënt moet opnieuw gescreend worden in de huisartsenpraktijk zodat de juiste Simm’s Classificatie en het type diabeet wordt vastgesteld vóórdat er een pedicurebehandeling kan plaats vinden. Hiervoor dient u een bezoek te brengen aan uw huisarts.
Vervolgens zal uw huisarts in samenspraak met een podotherapeut bepalen onder welke Simm’s Classificatie u valt.
Uw huisarts zal u zo nodig doorverwijzen naar de podotherapeut voor verder onderzoek en behandeling.
Na de vaststelling van de Simm’s Classificatie wordt u verwezen naar de coördinator van behandelingen van diabetici, Diabetescirkel Kop van Noord Holland, Grotewallerweg 3-14, 1742 NM Schagen (tel nr 0224 224044).
Zij zullen u dan vervolgens verwijzen voor behandeling naar een Medisch Pedicure of een pedicure met aantekening Diabetische Voet. Ik ben Medisch Pedicure, sta ingeschreven onder de handelsnaam zie site Formosus Pedicure Manicure (http://www.formosuspedicure.nl) en voer de behandeling graag uit.
De (gedeeltelijke) vergoedingen voor een pedicurebehandeling gelden alleen voor MEDISCH NOODZAKELIJKE voetzorg bij DM II cliënten met een Simm’s Classificatie 1,2 of 3 (dit is o.a. het verwijderen van eelt en/of likdoorns en/of het drukvrij leggen van ingroeiende nagels)
en niet voor cosmetische voetzorg.
Omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over de vergoedingen t.a.v. de diabetische voetzorg in de ketenzorg adviseer ik u om bij uw verzekering te informeren naar de mogelijkheden en vergoedingen van een aanvullende verzekering.
Het valt dus te overwegen u aanvullend te verzekeren.
Uw ziektekostenverzekering kan u hierover meer vertellen.
Samenvattend:
• De pedicurebehandelingen in de ketenzorg worden alleen vergoed wanneer deze MEDISCH gezien noodzakelijk zijn;
• Voor voetzorg die niet absoluut medisch noodzakelijk is wordt dus geen vergoeding gegeven;
• Uw huisarts of podotherapeut bepaalt of u in aanmerking komt voor Medisch Noodzakelijke Voetzorg en de frequentie daarvan;
• U kunt overwegen een aanvullende verzekering af te sluiten, informeer hiernaar bij uw verzekeringsmaatschappij;
• Wanneer er geen hernieuwde Simm’s Classificatie is vastgesteld zal er in ieder geval geen enkele vergoeding worden gegeven.

Januari 2013.